Doelen

Nadat ik de doelenlaatste weken van de O&D (Observatie & Diagnostiek)-fase het steeds rustiger kreeg qua therapieën, des te drukker heb ik het nu in de Klinische Behandel Groep (KBG). De overige groepsgenoten zijn al wat verder in hun behandelingsproces en elke dag hoor ik nieuwe termen en afkortingen. Zelf vind ik dat wel lastig omdat ik door mijn perfectionisme het gevoel heb dat ik overal over mee moet kunnen praten. Waar er in de KBG ook mee gewerkt wordt, zijn doelen. En het liefst zo SMART mogelijk. Smart staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Wederom een mooie uitdaging voor mij als perfectionist om deze doelen niet te groot te maken, Vorige week had ik het doel om een “afwachtende” houding aan te nemen en een beetje de ‘kat uit de boom’ te kijken. Terwijl ik met dit doel bezig was, merkte ik steeds vaker dat er steeds vaker een soort schuldgevoel om de hoek kwam kijken. Dit had er mijn inziens mee te maken dat ik mijzelf niet de tijd gun om te wennen, en daardoor voor mijzelf de lat nog steeds veel te hoog leg.

De groepsdynamiek heeft nu een nog prominentere rol in de behandeling. We kennen allemaal fenomeen dat we het beter voor een ander weten dan voor jezelf. Daar wordt in de behandeling handig gebruik van gemaakt, door de groepsleden te betrekken bij mijn behandeling. Soms zie ik ook de blinde vlekken van anderen. Helaas ontbreekt het mij nog aan de moed om dat uit te spreken. Als ik hier verder op analyseer kom ik erachter dat er een angst om afgewezen of gekwetst te  worden onder zit.

Tijdens de Groeps Psycho Therapie worden er soms confronterende vragen gesteld of treffende opmerkingen gemaakt door de groepsleden. Ik heb gemerkt dat deze angst om gekwetst of afgewezen te worden mij vaak van weerhoudt om te reageren tijdens de GPT, waardoor er soms ijzige stiltes ontstaan. Ook merk ik dat ik dan vaak onbewust de veiligheid en steun zoek bij de therapeuten. Ook al heb ik zelf niets ingebracht bij de GPT, ben ik bang dat de boemerang een afwijking maakt naar mij en dat ik dus in het middelpunt van de belangstelling sta. En voor mijn gevoel is het daar nog te vroeg voor.

Naast dagdoelen, die bij mij nog steeds bestaan uit een ‘afwachtende houding’ aannemen, en weekdoelen, wat deze week is dat ik mijn gedachten uitspreek, om er zo achter te komen of ze irreëel zijn, heb ik vandaag mijn 6-weken doel bepaald. In de verschillende therapieën
wordt er vaak gesproken over hoe je “tussen de lijntjes” kan blijven, of wanneer je er over of juist onder zit. Dit model wordt wel de Window of Tolerence (WOT) genoemd. Omdat ik soms zelfs niet eens weet waar die “lijntjes” liggen, moet ik hier eerst naar op zoek.

In de O&D-fase heb ik tijdens een oefening in de Psycho Motorische Therapie (PMT) gedaan, waar ik mijn eigen lichaamssignalen niet meer voelde met het boksen. In mijn geval wil ik niet spreken van abstracte lijntjes, maar over grenzen. In de komende weken ga ik dus op zoek naar mijn grenzen van de Window of Tolerence (WOT), om daar vanuit verder te kijken hoe ik dat kan gaan veranderen. Hoewel mijn perfectionistische ik, en mijn innerlijke criticus liever zouden zien dat ik nu al de handvatten in handen heb.

Gelukkig herken ik veel van de interventies die tijdens de therapieën voorbij komen, met name bij de Psycho Motorische Therapie (PMT) , Psycho Somatische Therapie (PSF) en Lichaamsgerichte Methodiek (LG). Dit zijn therapieen waarbij het lichaam centraal staat. Met Groeps Psycho Therapie (GPT) en Beeldende Therapie (BT) heb ik meer moeite, omdat bij GPT het verbaal uitten van mijn gevoelens, gedachten en emoties mijn angst om afgewezen te worden komt kijken, en bij de BT mijn perfectionisme een belemmerende rol speelt.

Mijn uiteindelijke doel zal zijn om mentaal sterker te worden en uit te spreken wat mij bezig houdt. Maar eerst maar eens beginnen met een klein doel: Zoeken naar mijn grenzen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s