Ik loop in een straat…

De weg die ik in de klinische behandelperiode heb bewandeld in het Colk zit er bijna op. Daarna krijg ik nog wel nazorg in de vorm van individuele therapie, want ik merk dat ik er nog lang niet ben. Wel krijg ik steeds meer zicht op de triggers die mij ontregelen en een aanval kunnen uitlokken. Helaas zijn deze triggers niet geheel uit te sluiten, en zal ik moeten leren om hier in de ‘buitenwereld’ ook mee om te kunnen gaan. Een handig hulpmiddel daarbij is het terugval-preventie-plan, zodat je daar op terug kan vallen op het moment dat je het rationeel even niet meer weet.

Alleen het lastige van zo’n plan is, dat ik het wel zelf moet schrijven. Ik vind het confronterend om de focus op iets te leggen, waar ik eigenlijk van af wil. Want; “Alles waar je aandacht aan geeft, groeit” Dat verklaart ook wel weer het feit dat ik (nog steeds) aanvallen en uitvallen heb. Het utopische doel wat ik had om aanvalsvrij uit de klinische behandeling te komen heb ik al losgelaten, wat mij meer rust geeft.

Hoewel ik wel de hete adem van het UWV in mijn nek voel hijgen (in september zit ik 2 jaar in de ziektewet), besef ik mij ook terdege dat ik mijzelf de tijd moet gunnen. Mijn conversiestoornis is niet voor niets ontstaan. Ik ben jarenlang onbewust over mijn grenzen heen gegaan, heb sociaal wenselijk gedrag vertoond, cijferde mijzelf weg en zorgde voor anderen, ten koste van mijzelf.

Een ieder ander zou zeggen dat het een een onrealistisch idee is dat ik met 4 maanden klinische opname dit jarenlange patroon kan doorbreken, en ik hoop dat het UWV dat ook in ziet.

Het mooie van een terugval-preventie-plan is het feit dat het een dynamisch document is, zodat ik hem ten alle tijden kan aanpassen, waardoor ik waarschijnlijk het ook kan gebruiken tijdens mijn eventuele terugkeer naar werk, hoewel dat voor nu nog ver weg lijkt.

Door mijn gedachten af en toe te ordenen door middel mijn blogs, de dagopeningen en -sluitingen krijg ik steeds meer inzicht in de signalen die mijn lichaam afgeeft als voorbode voor een aanval. Helaas lukt het mij nog niet altijd om daarop te kunnen anticiperen, maar goed…ik ben (nog steeds) lerende. Dat brengt mij wel naar het gedicht van Sogyal Rinpoche uit Tibetaanse boek van leven en sterven:

een-gat-in-een-straat

Ik loop door een straat
Er is een diep gat in het trottoir
Ik val erin.
Ik ben verloren…ik ben radeloos.
Het is mijn schuld niet.
Het duurt eeuwig om een uitweg te vinden.

Ik loop door dezelfde straat.
Er is een diep gat in het trottoir
Ik doe alsof ik het niet zie
Ik val er weer in
Ik kan niet geloven dat ik op dezelfde plek ben
Maar het is mijn schuld niet
Het duurt nog lang voordat ik eruit ben.

Ik loop door dezelfde straat.
Er is een diep gat in het trottoir
Ik zie dat het er is
Ik val er weer in ….het is een gewoonte
Mijn ogen zijn open
Ik weet waar ik ben
Het is mijn eigen schuld
Ik kom er direct uit

Ik loop door dezelfde straat
Er is een diep gat in het trottoir
Ik loop eromheen.

Ik loop in een andere straat

Een gedachte over “Ik loop in een straat…

  1. Ik heb ook oa conversie en ben blij dat mijn WIA in beha’s. De druk neemt nu af en hopelijk kan ik mij nu echt focussen op herstel. Met rust en zonder stress van werk of re-integratie waar ik niet aan toe ben.. leef met de dag… dit is mijn pseudoniem. Ik heb je blog van de besloten Facebook groep! Sterkte met alles! Mijn blog heeft me ook veel orde gegeven en lekker van mij afschrijven. Inmiddels bijna 2 jaar verder en heb alle persoonlijke berichten die oa over conversie gingen op privé gezet omdat ik ze liever herschrijf in de toekomst als gebeurtenis en zonder mijn frustraties en emoties… soms was er geen touw aan vast te k open.. sterkte! XoXo

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s